Преподобна Стойна

Преподобна Стойна

„Непостижимото за ума винаги ни се струва заплашително за живота” – казва винаги Преподобна Стойна, когато стане въпрос за способностите й.

А тя е можела да левитира по време на молитва, да напуска дори тялото си. Била е уникална, феноменът, сравняван с други такива като Нострадамус Св. Тереза Авилска, Едгар Кейси, Учителя Петър Дънов. Популярна лечителка и ясновидка, макар и сляпа през почти целия си живот, тя притежавала духовно зрение.

Какво се знае за живота на Преподобна Стойна?

Въпреки че като ясновидка и лечителка не е толкова известна като Ванга, всъщност петричката пророчица признава Преподобна Стойна за своя духовна учителка. „Она е десет пате по-голема от мене!” – казва тя за нея и много пъти изпраща болни да търсят изцеление на нейния гроб.

Стойна Димитрова – това е рожденото име на Преподобната. Идва на белия свят на 9 септември 1883г. в с.Хазнатар, днес в пределите на Гърция. Когато е на 7г., боледува от едра шарка и ослепява. Според други сведения подобно на Ванга е понесена от вихрушка и тогава тя загубва зрението си.

Веднъж вижда пред себе си видение – конник, яхнал бял кон. Той й предрича къде ще прекара голяма част от живота си – в с.Долна Сушица, днешното Златолист. Неин дом ще бъде църквата и в нея тя ще върши богоугодни дела.

Останала отрано сираче, Стойна заживява при чичо си. Когато става на 16г., Св.Георги й се явява на сън. Посочва й място в двора, където трябва да копае и да извади  кандило и икона с образа му. Стойна посочва мястото, където „вижда” светлина, на чичо си и той наистина намира предметите. Стойна искала да се построи на мястото църква, но нямали средства. Затова с помощта на съседите направили малък параклис и там тя живее до 1913г.

Това е и времето, когато получава прозвището Преподобна от своите съселяни поради  аскетичния си начин на живот.

Преподобна Стойна и семейството й решават да се преселят в България след края на Междусъюзническата война. Когато минават през с.Долна Сушица (Златолист), тя взема решение да заживее в неговия храм „Св.Георги”. До края на живота си прекарва дните си  в пост и молитва, лекувайки и помагайки на хората.

Пневмония слага край на земния й живот на 22 декември 1933г. Знаела е точната дата на смъртта си. Преди да почине, от Самоков дошло по нейна молба едно момиче, което трябвало да запише думите й.

Погребана в двора на храма, а килията й и до днес е непокътната и пази скромните й вещи. В двора се извисява хилядолетен чинар. Вярва се, че който се полюлее на вързаната на него люлка, ще бъде здрав. Има и „кладенец на желанията” и се вярва, че ако се надвесиш над него и изречеш желанията си, те ще се сбъднат.

Какви дарби е притежавала Преподобна Стойна?

За своето житие и за своите духовни търсения и изпитания неграмотната Преподобна Стойна не ни оставя. Правила е опити клисарят при църквата „Св.Георги” да запише нещо, но той също не бил особено грамотен.

Все пак според местните предания и от това, което е записала племенницата й, става ясно как е живяла и какви лечителски и пророчески дарби е притежавала.

Стойна била руса, хубава жена. Обличала се само в черно и се хранела изключително само с плодове. Въпреки че не виждала, се грижела за църквата и за стопанството. Разказват, че кокошките доверчиво кацали по ръцете й.

Говорела със светците от иконите, докато чистела. Случвало се по време на молитва върху плочата пред олтара да се издигне поне метър над земята, да левитира.

Знае се, че е напускала тялото си два пъти за по около седмица, като поръчвала то да не бъде местено през това време. После се връщала в него и „възкръсвала”.

Според легендите можела да разговаря не само със светците и най-вече с покровителя си Св.Георги, но и с мъртвите.

Предсказвала минали и бъдещи събития на непознати хора, като те трябвало да знаят какво се носи при Преподобна Стойна. Това била бучка захар, над която са преспали.

Преподобна Стойна можела да държи горещи въглени, без да получи изгаряния. Когато веднъж била изплашена от змия, тя се помолила на Св.Георги и успяла да се издигне  над земята.

Монахинята София разказва през 1986г. пред екип изследователи от Софийския университет как веднъж по време на разходка Стойна изведнъж изчезнала и се появила ярко светеща върху кубето на църквата.

Сред уникалните способности на Преподобна Стойна са и лечителските й умения. Нейните рецепти за лечение с билки са ефикасни за повече от 80 познати болести.

В своята книга „Съвършената” писателката Неда Антонова разказва за две впечатляващи чудеса, извършени от светицата. Тя успяла да събуди дете от кома само с молитви и спасила друго дете от уж нелечимо кожно заболяване, след като то преспало в църквата.

Пишейки за Преподобна Стойна в книгата си, Неда Антонова прави паралел между нея и световните пророци, като открива, че българският феномен със своите възможности по нищо не им отстъпва .

Какви предсказания прави Преподобна Стойна?

Съществуват много спомени, които свидетелстват за пророческата дарба на Стойна. През 1906г. турците запалили околните села и църквата „Св.Георги” била също застрашена. Тогава Стойна казала на агата да се прибере, защото децата му са много болни. Той я послушал и така спасил децата си, а църквата оцеляла.

След години, през 1931г., тогавашният италиански консул посетил известната вече пророчица. Бил изумен от това, което му разказала за личния му живот, за икономиката на страната, както и за предстоящата Втора световна война. Стойна предрекла още, че след нея ще се появи друга сляпа пророчица, която ще построи черква.

Пред кюстендилеца Костадин Георгиев пророчицата прави предсказания и за бъдещето на България. Казва, че чудото ще дойде след 60г. и че ако политиците скарат народа, „ке дойде глад и мор”. Но вярвала, че България ще пребъде и че след време може да опустее, но след това напусналите я ще се върнат и тя ще възкръсне.

Въпреки че не получава признанието на официалната църква, неканоничната светица Стойна си остава Преподобна и свята. „Обич, обич требе на ората” – казва тя на Костадин Георгиев преди близо 90г. Обич, каквато тя самата е раздавала на страдащите цял живот.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top