Трите принципа на механиката, обяснени за петокласник

Принципи на механиката

Механиката е дял от физиката, който се занимава с изучаването на движението и силите, които причиняват движението. Трите принципи на механиката, известни също и като трите закона на Нютон са:

Първи принцип на механиката / Първи закон за движението на Нютон

Този закон гласи, че обект в покой ще остане в покой, а обект в движение ще остане в движение с постоянна скорост, освен ако върху него не действа външна сила. С по-прости думи това означава, че нещата не се движат от само себе си; нещо трябва да ги бутне или издърпа, за да ги накара да се движат. И след като нещо се движи, то ще продължи да се движи със същата скорост и посока, освен ако нещо друго не го спре или промени посоката му.

Например, представете си, че бутате кола-играчка върху гладка повърхност. Ако спрете да я бутате, колата в крайна сметка ще спре поради триене между колелата и повърхността. Но ако продължите да я бутате, тя ще продължи да се движи, докато не удари нещо или триенето не я забави.

Втори принцип на механиката / Втори закон за движението на Нютон

Този закон гласи, че ускорението на обект е право пропорционално на силата, действаща върху него, и обратно пропорционално на неговата маса. С по-прости думи това означава, че колкото по-тежък е даден обект, толкова по-трудно е да се движи и толкова повече сила трябва да приложите, за да го накарате да се движи по-бързо.

Например, представете си, че бутате голям камък и малка топка с еднаква сила. Камъкът ще се движи по-бавно от топката, защото има по-голяма маса и следователно изисква повече сила, за да се движи със същата скорост.

Трети принцип на механиката / Трети закон за движението на Нютон:

Този закон гласи, че за всяко действие има еднаква и противоположна реакция. С по-прости думи това означава, че когато един обект упражнява сила върху друг обект, вторият обект ще упражнява равна и противоположна сила обратно върху първия обект.

Например, представете си, че се притискате към стена. Въпреки че прилагате сила върху стената, стената също ви отблъсква със същото количество сила. Ето защо не пропадаш през стената!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top