Причини за агресивност при малки деца

Причини за агресия

Причините за агресия при малки деца могат да бъдат най-различни, като на първо място трябва да се търси причина в средата, в която се отглеждат и в поведението на родителите и хората, които се грижат за тях.

Причини в средата

Напълно логично е едно дете да проява агресия, ако живее в напрегната, стресираща среда, в която става свитетел на караници, викове и агресивно отношение от страна на родители и близки между тях, към него или към други хора, външни за семейството.

Фактор може да бъде и липсата на близък контакт с родителите – без проява на обич, без гушкане, често отсъствие от дома, незаинтересованост към детето.

Извънредни стресови ситуации от всякакъв род също могат да бъдат причина за проявяване на агресивност.

В подобна посока би могло да въздейства и оказването на емоционален тормоз от страна на родители и хората, които се грижат за детето – налагане на постоянни забрани, игнориране на детските нужди, поставяне на неизпълними цели и други.

Някои родители имат авторитарен стил на възпитание, а други са прекалено либерални. Ако липсва топлота и разбиране между членовете на семейството, това се отразява негативно върху емоционалното състояние на детето.

Разбира се не на последно място като допълващ фактор остават и филмчетата и игрите, на които са изложени малките деца.

Причини от биологичен характер

Възможно е причините за агресия при малко дете да бъдат в резултат на усложнения по време на бременността, прекомерна злоупотреба с тютюн, алкохол и наркотици от майката. Не само вредните вещества могат да повлияят негативно на детето, в крайна сметка значим фактор е и „генетичната лотария“, която прави всички ни различни и някои от нас са по-агресивни от други.

Според психолозите в помещение, където има остри неприятни миризми, цигарен дим и т.н., нивото на агресия е по-високо, отколкото в проветрено помещение.

Много ниските нива на серотонин, който се определя като хормона на щастието, води до импулсивното поведение и избухливия гняв. При повишаване нивото на норадреналина се увеличава свръхвъзбудата и тогава може да се очаква бърза реакция на личността, породена и от най-невинната заплаха.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top