Кога се пада Рамазан Байрам през 2020 година?

Рамазан байрам 2020

Рамазан Байрам се пада на 23-25 май 2020 година. Рамазан продължава от 23 април до 23 май 2020 година.

Свещеният месец на мюсюлманите Рамазан или Рамадан започва по залез на 23 април и приключва по залез на 23 май 2020 година. На места може да се срещне периода 24 април – 25 май. И двата варианта са правилни, тъй като по ислямския календар денят завършва с края на залеза, а не в полунощ.

Рамазан байрам (също и Шекер байрам) започва по залез на последния ден от Рамазан – 23 май 2020 година и продължава три дни – от 23 до 25 май.

Рамазан или Рамадан?

Рамадан се използва повече в англоговорящите страни и произтича от произношението на арабски.

В България използваме Рамазан, тъй като това е турското (също и на урду) произношение.

Какво трябва да знаем за Рамадан и за Рамадан байрам?

  • В различните държави е възможно Рамазан да започне по-късно, тъй като началото му е свързано и с наблюдаване на луната. В Саудитска Арабия през 2018 година началото е отложено с 2 дни от 15 на 17 май, тъй като поради времето и замърсяване полумесецът не се виждал.
  • През 29-те или 30-те дни на Рамазан от изгрев до залез слънце вярващите възрастни мюсюлмани не ядат, не пият, не пушат и се въздържат от интимни отношения. Изключение се прави за болните, пътуващите, бременните и кърмещите, старите, диабетици, жени в менструация.
  • Дните на Рамазан Байрам обикновено са почивни, тоест ако сте турист в Турция на 23 май, най-вероятно всичко ще е затворено.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *