Кога е Рамазан Байрам през 2023 година?

Рамазан Байрам 2021

Рамазан Байрам 2023 година се пада на 20-22 април. Рамазан продължава от 22 март до 20 април 2022 година.

Свещеният месец на мюсюлманите Рамазан или Рамадан започва по залез на 22 март и приключва по залез на 20 април 2023 година. На места може да се срещне периода 23 март – 21 април. И двата варианта са правилни, тъй като по ислямския календар денят завършва с края на залеза, а не в полунощ.

Рамазан байрам (също и Шекер байрам) започва по залез на последния ден от Рамазан – 20 април 2022 година и продължава три дни – от 20 до 22 април.

Рамазан или Рамадан?

Рамадан се използва повече в англоговорящите страни и произтича от произношението на арабски.

В България използваме Рамазан, тъй като това е турското (също и на урду) произношение.

Какво трябва да знаем за свещения месец Рамазан и за празника Рамазан байрам?

 • В различните държави е възможно Рамазан да започне по-късно, тъй като началото му е свързано и с наблюдаване на луната. В Саудитска Арабия през 2018 година началото е отложено с 2 дни от 15 на 17 май, тъй като поради времето и замърсяване полумесецът не се виждал.
 • През 29-те или 30-те дни на Рамазан от изгрев до залез слънце вярващите възрастни мюсюлмани не ядат, не пият, не пушат и се въздържат от интимни отношения. Изключение се прави за болните, пътуващите, бременните и кърмещите, старите, диабетици, жени в менструация.
 • Дните на Рамазан Байрам обикновено са почивни, тоест ако сте турист в Турция на 20 април, най-вероятно всичко ще е затворено.
 • Постенето през Рамазан е един от най-важните действия, които мюсюлманите следва да извършват. То е единия от тъй наречените Пет стълба на Исляма. Другите четири са засвидетелстването на вярата в Бог чрез специална фраза, отправянето на пет молитви дневно, посещение на джамията в Мека (Хадж) и даряване на средства за нуждаещите се.

2 коментара за “Кога е Рамазан Байрам през 2023 година?”

 1. Каролина Денчева

  Много правилни и здравословни обичаи в Исляма!
  Всяка религия, чрез утвърдените си канони, служи за опазване здравето и живота на своите поклонници, но в Исляма това е най-добре застъпено, защото там не се целуват кръстове, икони, ръце на свещеници и пр., без да изпадам в повече подробности.
  Ясно е, че времената, в които са създадени отделните религии са много далечни тогава медицината, а от там и представите за хигиена, са били различни, но с развитието на науката и медицината, някои обичаи трябва да се „актуализират“, за да няма лоши последствия.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top