Ретрограден Меркурий през 2023 година

Ретрограден Меркурий

Кога през 2023 година Меркурий ще бъде ретрограден?

Меркурий ще бъде ретрограден четири пъти през тази година:

21 април – 14 май – Телец

23 август – 15 септември – Дева

От 29 декември до 18 януари 2023 година – Козирог

13 декември – 1 януари 2024 година – Козирог и Стрелец

Най-добрият начин за справяне с тази ретроградност е планирането – за справяне с трафика, закъсненията на полетите и пропуснатите връзки. Най-важното: да не се поддаваме на стреса.

Какво означава ретроградност?

,,За всичко е виновен ретроградния Меркурий!‘‘ – напоследък свикнахме да използваме или да чуваме този израз прекалено често. Дали това не стана добро извинение за провалите ни и обърканите житейски ситуации? Тук можем да цитираме безсмъртния Шекспир: ,,Не е в нашите звезди вината, а в нас самите‘‘ и  смело можем да твърдим, че не бива да обвиняваме единствено и само планетите за несгодите и неприятните събития, които ни се случват.

Всички планети (освен Слънцето и Луната) могат да влязат в ретрограден ход, но най-популярната си остава Меркурий – планетата на комуникациите. Думата ,,ретрограден‘‘ означава връщане назад. Това се случва на три етапа: забавяне, неподвижност, ретроградност. Характерното в случая е, че в процес на ретроградност планетата не се движи в обичайния си ход напред.

Има ли наистина ретроградността на Меркурий влияние върху нас и живота ни?

Вече споменахме, че Меркурий е планетата на комуникациите и разсъдливостта. Но защо сякаш всичко се обърква по време на тези дълги периоди? Щом планетата на комуникациите обърне своя ход, то е напълно вероятно да има проблеми точно в тази сфера. Ето какво би могло да се обърка: възможен е хаос в комуникациите – онлайн или офлайн; би могло да има затруднения в транспорта, задръствания, голям трафик и всичко свързано с това.  Възможно е хората да губят личните си вещи, да забравят да свършат нещо, да бъдат по-разсеяни от обикновено, да правят елементарни грешки и пропуски. Сами разбирате, че някои хора лесно биха обвинили ретроградния Меркурий за хаоса и липсата на ред в живота си. По-лесно е, нали? И въпреки, че Меркурий може и да не подозира какви вреди сътворява на земляните, добре е да знаем, че в период на ретроградност не се правят скъпи покупки и не се подписват важни договори. Това, разбира се е доста неприятно изискване и всеки сам преценява дали да се съобрази с него.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top