Реч на кума

Реч на кума

Едно от ясните доказателствата, че българинът гледа много телевизия, е масовото навлизане на нетипични за нашата култура западни традиции в обредите и ритуалите. Така например една съвременна българска сватба не може да мине без реч на кума. Макар че на фона на тъпани и гайди, се получава малко като мусака с индийско орехче, въпросната реч открай време е важен момент в сватбеното тържество и отправна точка на веселото прекарване. Речта на кума задължително присъства в ТОП 10 на сватбените ритуали с различно тегло на важност, понякога изпреварващо хвърлянето на букета и свалянето на жартиера на булката. Затова е много важно при избора на кум да се имат предвид както организаторските качества, така и ораторските умения на човека X.

А как да изберем подходящия кум? На първо място той трябва да бъде близък приятел или роднина, на когото може да се разчита при организирането на сватбата. Но най-важните му функции са следсватбени – да бъде надеждна опора на младото семейство в трудните моменти и да бъде на линия когато има хубави поводи за празнуване. Добре е да бъде женен, поулегнал и опитен в брачните въпроси, защото не е изключено от време на време младоженците да го привличат за консултант по семейни дела. Излишно е да се казва, че щом става въпрос за колоритна българска сватба, кумът трябва да носи и на алкохол, и на бой, и на самотни шаферки. И не на последно място, кумът трябва да умее да създава настроение, защото неговата реч, макар и кратка, е един от гвоздеите в програмата. Ако той притежава това важно качество, могат да му се простят редица дребни недостатъци като фъфлене, фалцетен говор или лошо пиянство.

Стигнахме и до най-сериозния въпрос – какво всъщност трябва да каже кумът? Темата е практически неизчерпаема – от детски спомени, забавни и романтични истории с младоженците до затрогващи слова за любов и вярност и шеги относно оковите на брака и бремето на тъщата. Съдържанието на речта е строго субективно и зависи от предпочитанията на кума и особеностите на младото семейство. Като цяло от кума се очаква да даде напътствия на младоженците, като по-опитен и врял и кипял в брачните ситуации. Но ако му липсва такъв опит, винаги може да компенсира с обяснение защо държи на младоженците като на близки хора и вярва в тяхната връзка. Добре е речта да бъде умерена и да не се изпада в дълбоки крайности. Ясно е, че една добра шега разчупва ледовете и предразполага гостите, но ако кумът се прави твърде много на шут, рискува да прекали и да обиди или постави някого в неудобно положение. Ако пък е много захаросана, твърде критична или прекомерно сериозна, речта няма да постигне желания ефект. Затова кумът трябва добре да прецени публиката и да усети какво би й направило впечатление и би оставило хубав спомен у младоженците и гостите. Това не е лесна задача, особено ако повечето присъстващи на сватбата са му непознати. Най-важното е, когато дойде неговият ред да вдигне тост и да се изкаже, кумът да бъде на ниво, дори и да се притеснява да говори пред много хора. Стига да бъде искрен и добронамерен, речта му ще бъде приета добре и сватбеното тържество ще продължи в атмосфера на добро настроение.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top