Как да се справим като родители на тийнейджър аутсайдер

Психолозите отдавна се интересуват от периода на съзряване, т.нар. пубертет. Те изследват и агресивните деца, но и техните жертви – деца, на които постоянно се подиграват, често ги изолират и са без приятели. 14-15-годишните биха казали за тях, че не са „популярни”, специалистите ги наричат социални аутсайдери, а според останалите хора са просто чудаци и индивидуалисти.

Пубертетната възраст започва от 8-10-годишна възраст и продължава до 16-20-годишна възраст.

Как да разберем, че сме родители на тийнейджър аутсайдер?

Идва момент, в който вече порасналото ни дете се променя много бързо. Имаме чувството, че някой го е „сменил”, защото не е същото. Едва ли не с ужас разбираме, че е навлязло в „трудната възраст”. С огромна доза търпение преглъщаме факта, че често избухва, тръшка врати, не се подчинява, дори чуваме реплики от сорта: „Мразя те!”.

Започваме обаче по-сериозно да се тревожим и от това, че синът или дъщеря ни не излиза с приятели, изолира се в стаята си дълго време, дори рядко говори по телефона, изоставя любими досега занимания.

От друга страна класният ръководител постоянно се оплаква, че детето ни има лоша дисциплина, държи се понякога грубо, реагира остро на забележки. Не на последно място има неизвинени отсъствия и е намалило успеха си, което и ние виждаме по оценките в бележника.

Не говори за приятели и за нищо, свързано с училище.

Изведнъж ни обзема страх и паника, че губим детето си по някакъв начин. Започваме да се питаме: Какво става? Откъде дойде всичко това? Само „сложната възраст” ли е виновна?

Какви могат да бъдат причините?

Тийнейджърът може да се превърне в аутсайдер по различни причини:

• заради своята външност

– Може би е твърде нисък или висок, много слаб или с наднормено тегло.

– Носи очила.

– Ходи с дрехи, които не са предпочитани в момента от връстниците му, или пък не се грижи достатъчно да изглежда добре – прическа, грим при по-големите момичета. Може би има проблеми с хигиената – например пърхут, мазна коса, акне, мръсни зъби, мирише на лошо, ходи с недотам чисти дрехи или обувки.

• заради разбиранията и поведението си

– Не слуша музика, каквато слушат другите, за него е „тъпа”.

– Смята, че трябва да бъде откровен винаги, но понякога това обижда останалите.

– Обича да се хвали – на какво далечно пътешествие е ходил със семейството си, колко скъпа е новата му придобивка и др., вкл. и колко часа учи на ден.

– Няма профил във фейсбук и смята чатенето за загуба на време.

– Не владее достатъчно жестовете си – или се накланя към събеседника, или говори със свити юмруци и др.

– Смятат го клюкар – издава споделени тайни или се подмазва на учителите, издавайки преписвачите.

– Няма чувство за хумор, засяга се и се сърди при всяка забележка.
– Говори зад гърба на другите.

– Не помага на никого от съучениците си или прережда се, когато си купува закуска.

• заради затворения си характер

Детето ви е от ония хора, които са по-срамежливи и трудно се отпускат. Макар че е интелигентно, то се притеснява да изкаже мнението си и постоянно анализира поведението си. Страхува се как ще го приемат другите. Ето защо често се подценява и се затваря още повече в себе си. Все пак може би има конкретна причина, за да се е затворило в себе си в момента.

• започва да учи в друго училище

Като нов в класа, вашият тийнейджър ще бъде подложен на „изпитания”, докато го приемат като част от общността. Ако по начало е общителен и умее да преценява ситуацията, ще намери своето място.

• заради това, че е със специални образователни потребности, т.е. има някакви увреждания – физически, сензорни, двигателни и др.

Обикновено съучениците на дете с такива проблеми са много толерантни, внимателни са към него и го подкрепят. Стараят се да не го изолират, помагат му. Може би на улицата и изобщо в непозната обстановка детето ви ще чуе обидни думи и ще срещне повече агресия.

• заради различна етническа принадлежност, религия или раса

Разбира се, вие сте очаквали такава реакция още от по-ранна възраст на детето. Разговаряли сте с него, обяснили сте каквото трябва, но в един момент неговата самооценка може да стане много ниска. В тийнейджърската възраст то започва да губи самочувствие, смята, че понеже е различно, няма да бъде прието.

• заради семейни проблеми – скандали, раздяла на родителите, смърт на близък.

Как можем да му помогнем?

Вие вече сте се убедили, че детето ви има проблем най-вече с общуването, породен от комплекс за молоценност, несигурност, неумение да бъде „като другите”. Бързо трябва да решите какво да направите.

Ето някои предложения:

• На първо време си повтаряйте, че всичко ще се оправи, само трябва търпение. Спомнете си, че и вие сте имали вероятно такива преживявания в пубертета и може би по-сложни ситуации и вкъщи, и в училище.

• Забравете огромното си желание да контролирате всичко, защото не е възможно. Така че не настоявайте да „нахлуете” в личното пространство на вашия тийнейджър, за да не влошите нещата. Още по-малко – да му натяквате. По-добре изчакайте той сам да сподели какво го измъчва и се дръжте приятелски, за да го предразположите.

• Помогнете му да открие заложбите си, ако до този момент това не е станало. Така ще излезе от изолацията си – ще тренира, ще учи пиано, ще рисува. Може да му вземете частен учител по предмет, който го затруднява. Успехите след това ще повдигнат самочувствието му.

• Погрижете се да подобрите външния вид на тийнейджъра. Ползвайте услугите на козметик, ако има акне, или заменете очилата с контактни лещи например.

• Поощрявайте тийнейджъра си да участва в повече училищни състезания, различни мероприятия и изяви в зависимост от интересите си.

• В разговорите си с него му дайте да разбере, че истинските приятели няма да го накарат да прави неща, които не иска. За да не бъде вечният „смотаняк”, той може да реши да се събере с „лоша компания”, в която употребяват алкохол и наркотици. Възможно е да го предпазите.

• Може да му подхвърлите като идея да прочете за други аутсайдери на неговата възраст, които са успели да намерят място в групата на „популярните”. Подходяща за тази цел е книгата на Мая ван Уейгънън „Как да бъдеш популярна”. Наричат тази книга „наръчник за оцеляване в училище” и тя става бестселър. Авторът е момиче на 15г., което става най-влиятелната тийнейджърка на света според сп. „Тийн Вог”.

• Поддържайте връзка с класния ръководител и училищния психолог, за да следите за промените в поведението на детето си.

• В никакъв случай не крещете, не обиждайте и не налагайте физически и други наказания.

• Ако усещате, че не успявате да се справите, най-добре потърсете професионалните съвети на специалист.

Не забравяйте, че на вашето дете, макар и пораснало, също му е много трудно. То се нуждае, дори и да не си го признава, от вашето разбиране и обич, от вашите съвети и подкрепа.
Помогнете му да повярва, че има качества и заложби, които другите най-вяроятно нямат. Просто трябва да ги открие и да ги развие. Тогава ще дойдат и успехите, които ще го направят „популярен” сред връстниците му, ако това иска толкова силно.

Но има и друго. Всъщност истинска популярност сред хората може да постигне всеки, ако е добър, толерантен и отзивчив към болката на другите.

Ренета Стоянова

Публикацията е отбелязана с етикети:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top