Свети Христофор

Свети Кристофор

Кога се отбелязва Свети мъченик Христофор?

Българската православна църква отбелязва Свети мъченик Христофор на 9 май всяка година

Житие на Свети Христофор

История 1

Свети Христофор бил ханаанец (изчезнал днес народ), който е живял около 250-та година след Христа. Бил висок над 2 метра и изглеждал много страшно. Искал да служи на най-великия цар на света, но видял, че царят се кръсти при споменаването на Дявола и се страхува от него, затова тръгнал да търси Дявола, за да служи на него. По пътя попаднал на група престъпници, главатарят на които се представил за дявола и Христофор решил да се присъедини към тях. Когато обаче видял, че главатарят заобиколил християнски кръст забит на пътя, той разбрал, че дяволът се страхува от Исус Христос. Разделил се с бандата и скоро попаднал на отшелник, който го посветил във Християнството и му предложил да служи на Исус като прекарва хора през опасна река.

Христофор започнал да прекарва пътници през реката и един ден малко момче го помолило да го преведе до другия бряг. Докато Христофор пренасял детето, реката се разбушувала и с големи мъки той успял да го спаси и да го изнесе на другия бряг. Казал му, че го почувствал по-тежко на раменете си, отколкото ако целия свят да бил там. Детето отвърнало, че не само целия свят е пренесъл, а и този, който го е създал. Това бил Исус Христос, който след това изчезнал.

След време Христофор отишъл в Ликия – древен регион на територията на днешна Турция в южната й част. Там имало страшни гонения срещу Християните от страна на римския император Деций Траян. Христофор бил изправен пред наместника, който му предложил пари , а след това и две красиви жени, които да го изкушат да приеме езическите богове и да се откаже от християнството. Христофор отказал парите и обърнал блудниците към христовата вяра. В крайна сметка Христофор бил обезглавен.

История 2

При битка в Африка римските войници на император Деций Траян успяват да заловят пленник, който се биел свирепо и изглеждал страховито – главата му била кучешка. Пощадяват го и след време страшилището на име Репробус става част от охраната на императора. По време на едно поръчение в далечни земи Репробус малко дете го моли да го пренесе през река. Детето е невероятно тежко, а реката изведнъж става бурна, но детето казва на възрастния, че то е Исус Христос и носи греховете на света, да вярва, да върви напред и нищо няма да му се случи. След тази случка Репробус е покръстен и приема името Христофор, като се връща в Рим, за да проповядва християнството. Императорът, който по това време яростно преследва християните, разбира това, и заповядва главата на Христофор да бъде отсечена.

Песоглавец – Светецът с кучешката глава

До XVIII век Свети Христофор е изобразяван на иконите с кучешка глава. Същевременно има твърдения за народ с кучешки глави, от който е възможно светецът да произлиза. Има хипотеза, че кучешките глави на този народ се получавали от обезобразявания, което умишлено се правили още след раждането, за да се плашат противниците.

През XVIII век Българската църква забранява изографисването на светията с кучешка глава, но все пак има много запазени стари икони в различни църкви.

Свети Христофор е покровител на шофьорите и иконите с неговия образ са популярен подарък за професионални шофьори.

На 9 май Българската православна църква отбелязва още Свети Пророк Исая и Пренасяне мощите на св. Николай Мирликийски чудотворец – Летен Никулден.

Публикацията е отбелязана с етикети: , ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top