Светли Петък 2022 година

Кога се пада Светли Петък през 2022 година?

Светли Петък е подвижен празник, който се пада на 29 април 2022 година – винаги 5 дни след Великден.

През следващите години Светли петък се пада:

Светли Петък 2022 година – 29 април 2022 година
Светли Петък 2023 година – 21 април 2023 година
Светли Петък 2024 година – 10 май 2024 година
Светли Петък 2025 година – 25 април 2025 година

Какво значи Живоприемни източник?

Празникът е известен и като Живоприемен източник, Живоприемни източник, Живоносни източник. На съвременен език означава Животворен извор. Празникът е свързан с аязмото на манастира „Изворът на Богородица“, който се намира в Истанбул.

Каква е историята на Живоприемни източник?

Сегашната църква на извора е построена през 1835 година. Преди това е била разрушена от турците през 15 век, като първоначално е била издигната през 5 или 6 век след Христа до извор, за който се смятало, че е източник на чудеса.

Една от легендите е, че църквата е издигната от византийския император Лъв I Тракиец, комуто се явила Богородица, когато бил млад войник. На влизане в града бъдещият император срещнал сляп човек, който го помолил за вода. Гласът на Богородица заповядал на войника да намокри очите на слепеца с вода от близкия извор. Той го сторил и човека прогледнал. Богородица поискала мястото да бъде почитано, както и предрекла на Флавий Валерий Лъв, че ще стане император. Когато това се случило, едно от първите действия, които той предприел, било да построи великолепна църква на извора.

Кой празнува имен ден на Светли Петък?

мъже с имена: Живко
жени с имена: Живка, Зоя

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top