Силвестровден 2024 – кога се пада, кой и защо празнува

Силвестровден

Силвестровден е на 2 януари всяка година.

Римският папа и светия Силвестър е живял през 4 век след Христа. Приема се за покровител на воловете и на всички животни. В народните традиции празникът е известен като Волски празник, Карамановден, Силвестри или Риначовден. На този ден се почитат воловете, конете, биволите, магаретата – едрия впрегатен добитък, който помага за за земеделската работа

Как се празнува Силвестровден?

Обичаите, които се изпълняват на Силвестровден, са свързвани с израстването на младежите от деца в мъже. Основна традиция на празника е чистенето на тора от оборите, който се е натрупал и не е изхвърлян от Коледа.

Обичаят продължава да се спазва на много места и днес там, където се отглеждат животни.

Изпълнява се само от момчета и млади мъже, които преди това са коледували. На дружини по няколко души те обикалят с песни и музика къщите, в които има едър впрегатен добитък.

Портите са отключени, а в обора ги чака награда за работата, която ще свършат – торба с пита, месо и вино. Девойките, които чакат любимия си, са му подготвили подарък – традиционно това е пешкир. Мъжете почистват обора, вземат каквито дарове са им оставили, и си тръгват, без да се обадят. Докато дружината чисти, никой от стопаните не трябва да излиза навън и да се показва, защото се счита, че е на лошо.

Ако някой момък е обиден или отблъснат от любимото момиче, на Свети Силвестър може да си отмъсти, като върне обидата. Вместо да изрине обора, той хвърля вътре още тор. Това се счита за голям срам за семейството и бащата на девойката бърза да изчисти обора още преди да е съмнало.

Празникът завършва с голямо хоро на мегдана.

Какво се яде на Силвестровден?

В този ден на трапезата не се слага свинско месо и сланина, за да са здрави животните.

Името Силвестър идва от латински и значи „горист“.

Имен ден празнуват: Горан, Силвестър, Силвия,

Публикацията е отбелязана с етикети:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top