Смяна на времето. Кога се сменя часа през 2022 година в България?

Кога се сменя времето 2021

Кога се сменя времето през пролетта на 2022 година в България?

През октомври 2022 към зимно часово време>

Сменяме времето в неделя, 30 октомври 2022 година от 4:00 часа през нощта, когато сменяме часа с един назад, тоест от 4:00 часа става 3:00 часа.

През март 2023 към лятно часово време>

Смяната на времето през 2023 година е в неделя, 26 март 2023 година от 3:00 часа през нощта, когато часа се сменя с един напред, тоест от 3:00 часа става 4:00 часа.

Нямаше ли да спираме да със смяната на времето?

България още не е решила дали оставаме на лятно часово време или на астрономическо часово време.  Няма консенсус между държавите, кога да се спре със смяната на времето.

За последен път трябваше да въртим стрелките през март 2021 година или през октомври 2021 година в зависимост от това дали щяхме да останем на лятно часово време или на астрономическо часово време, тоест зимно часово време. Но към момента няма единодушно решение, както на национално ниво, така и на международно, и изглежда, че засега ще продължаваме да местим часовника всеки март и всеки октомври.

Дискусията в ЕС да се прекрати практиката със смяна на часа

Първоначалните идеи бяха да се спре със смяната на времето още през 2019 година, но… 

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година, като различните държави да изберат до март дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време (Daylight savings time).

През декември 2018 година се разбра, че предложението не среща своевременната подкрепата на страните членки на ЕС. Желание има, но прибързаното решение може да доведе до хаос в транспорта и комуникациите и много различни часови зони в ЕС.

В кои държави има смяна на часа?

Смяна на времето

Държавите в синьо в северното полукълбо и държавите в оранжево в южното полукълбо сменят времето към лятно и зимно.

Държавите в светло сиво са използвали смяната на времето, но в даден момент са се отказали.  Държавите в тъмно сиво, никога не са сменяли времето.

Защо сменяме часа два пъти годишно?

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното.  Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.  Това би следвало да намали разходите за осветление.  Първоначално е въведено в началото на 20 век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

Публикацията е отбелязана с етикети: , , ,

55 коментара за “Смяна на времето. Кога се сменя часа през 2022 година в България?”

 1. Славка Базитова

  Браво на страните, които никога не са сменяли времето.
  Това е безумие на човечеството,което трябва да спре да си играе с природните закони. На земята има едно часово време и това е астрономическото и то трябва да бъде задължинелно за всички страни! Това е моето мнение!

   1. Анде бул моркови

    За теб няма значение, защото си привилегирован и не разбираш …..обаче има хора които стават рано за работа и когато се сменя шибания часовник се става още по-рано но на теб не ти пука, а ония с камионите ,с автобусите да го духат да си стават от рано още по рано

  1. Тони Димитрова

   Икономията на ток е по важна от здравето на човека, докога ще ни тормозят.

  2. Христина

   Нямам представа кой, как и кога е правил анкетата в България, но група сериозни учени/невролози, психолози и психиатри /отдавна доказаха вредата. Смяната на времето е поредната форма на манипулация върху нас. Намеса в биологичния ни часовник! Крайно време е да се спре!!!

   1. Никой и с нищо не те манипулира и биологичния часовник си е наред-изгрее ли слънцето-ставаш. А защо трябва да чакаш да нарече, за да отидеш на работа?! Ако работеше на полето нямаше да разсъждаваш така меринджейски!!!

    1. Който иска да става по тъмно, но не е задължително смяна на времето, трябва да остане завинаги зимното астрономическо време

  3. Хората цял живот са ставали с изгрева на слънцето, който съсвсем случайно не е по едно и също време. Това са природните закони.
   Подобно е и с часовите зони – нищо природно няма там. Разликата между източна и западна България е малко под половин час. Трябва ли да имаме 2 часови зони.

 2. Отдавна трябваше да прекратим тази смяна ,но все чакаме някой да ни каже и затова ще сме вечно на опашката.

  1. Варбанов

   Тази смяна е само за луди хора.Който иска да става 1 час по-рано да работи..Реалното време е по слънцето ..Промяната влияе зле…Тези които пътуват с самолет надалече знаят това….Това да сменяш времето за да излъжеш себе си че е същото време а то не е прилича на магарето на хитър петър с окачена храна пред главата му за да иска да върви когато не иска

 3. Смятам, че времето трябва да продължи да се сменя м/у зимно и лятно, за да отговаря на човешките и обществените нужди и в същото време да е близко до астрономическото.

  1. и мотивирай човешките си нужди за смяна на часа. Това безумие трябва да спре, както и генното инженерство. Природата е съвършена и е светотатство да се правим на богове. Глупостите за енергийни и на какви си простотии измислени от хора без работа и без мозък

   1. Аз съм почти на 100% сигурен, че хората занимаващи се с генно инженерство, не са хора без рабора и мозък.

   2. Оставете природата на мира. И астрономическото и работното време са определени от хората. Ако на природата й трябваше часовник щеше да си сътвори. Я ми го покажете!

  2. Трябва да се прекрати това безумие смяна на времето 1 защото влияе на хората със сериозни здравословни проблеми като хипертония и други. И 2 защото предизвиква депресии и други психически проблеми. И за това трябва да остане т. Нар. зимно или още астрономическо време.

 4. Въпреки хорта, които са казали в отворения сайт миналата година, за смяна на времето, болшинството,
  че не трябва да се сменя, това са част от 33000 души.
  Но Бълдария е почти 6млн.
  Времето трябва да се сменя през лятото. Ние сме туристическа страна и трябва да има повече светло време за туризъм и приходи.
  Да има повече светло време за всичко, спорт, обработка на земята,
  хобита и много други.
  Инономия на електроенергия.
  В предприятията работниците не работят на климатици, както умниците, дето казват, че не трябва да се сменя.
  Там през лятото се работи на повече от 25 градуса и не се работи ефективно.
  Нека да е както рабоното време в Чехия, Полша и др през лятото, от 6:00 до 13:00 и след това в пека да са на сянка и почивка.
  А тук ако не го сменим, работника става ленив и нищо не работи в жегата!
  Зимата трябва да се връща календарното, както сега.
  Не случайно Германците са го започнали в началото 20 век и са най-производителната нация,
  а и в Света се сменая в повече от половината държави, без тези в Африка и Русия.
  Аз съм за смяната 2 пъти в годината, аккто до сега!

  1. Много точно казано.Напълно изчерпателен и верен коментар!Браво!Подкрепям напълно коментиралият преди мен! 🙂

  2. И колко е жегата в Германия през лятото?
   Когато са измислили смяната е било заради пестенето на свещи за осветление.
   И идея са нямали какво е туй климатик…

  3. С 1 час прескачаш жегата така ли?Абе какви са тези малоумни изказвания…..Относно туризма-слънцето се мести по хоризонта с една и съща скорост-без значение какво ти показва часовника,какво означава това да има повече време за туризъм?Един ден си е един ден,както и да го въртиш.И германците не са най-производителни защото сменят времето,а защото са дисциплинирани професионалисти.И аз щях да гласувам против смяна на времето,ако естествено някой,накъде беше казал,че има къде,ноо информация по медиите няма.

 5. Константин Г. Костов

  Ако Европа ще става единна държава, то целият Европейски съюз трябва да мине на единно часово време!!!

 6. Преди години имаше лятно и зимно РАБОТНО ВРЕМЕ! На който му се налага- да предприема подобни мерки!!! Който иска да си свърши работата в светлата част от денонощието – ще намери начин да си я свърши. Безумците да преместят стрелките на нашите часовници, само ако успеят да преместят „стрелките“ на соларните часовници сътворени от древните!!! Стига с тази Европа!!! Всеки слънчев ден си поглеждайте сянката- тя ще ви каже колко трябва да е часът точно в този момент /опитайте и в други държави- техните часовници са сверени точно на соларния принцип/!!! Германците- това, Европа- онова… „О, неразумний юроде! Поради що се…“ срамуваш да си запазиш астрономическото време по собствените си земи?!…

 7. Чета коментарите и се чудя колко изперкал народ сме. Още малко и за чакри ще заговорите тука.. Какво точно не ви е в час като се сменя времето? Имате 1-2 дена, в които се чудите какво точно се случва със съня ви. Още повече, че часовниците вече сами ви се сверяват със смяната и дори не разбирате кога се е случило. Рев, та рев. Аман от изперкали.

 8. Стига с това безумие смяна на времето въведено от според мен една гнусна анти държава, която не трябваше сега да я има на картата швабофашистия(Германия), която все измисля тъпотии като тази например смяна на времето.Аз казвам за нея , че беше фатална грешка на братята ми Англичани и Американци, че не я премахнаха нацяло от лицето на Земята по време на войната а не сега да ни трови с всичките си простотии като тази и тъпите си греди като мертекцедес ,вмб и други такива боклуци (любими на не разбищите от коли ).

 9. И си мислите, че като остане лятно часово време ще имате през зимата един час повече за да се приберете от работа и да ви е със един час повече светлината, нищо подобно всички които лобирате за лятно часово време ще разберете, че от тази история имат полза само олигарсите за да им работим със един час повече. Преди да напишете нещо помислете кои искат да не се прави смяната на времето естествено че богатите.

 10. Да , пълна глупост в бърникането на часовото време.
  Имало е ефект по време на екстремни събития , каквато е войната и работния ден е било 12 часа. Затуй е било въведено през първата световна война , когато електростанциите не са били много , а консумацията , голяма . Изпълнено в Англия за малък период .
  Втория случай го прави Хитлер през 1942г. по време на втората световна война .
  За жителите на държавата няма значение кое декретно време да се приеме , стига да е постоянно .
  Свиква се лесно .
  В написаното горе астрономическо време е доста неправилно . Това време е точно само за 30десетия меридиан , който е около 190км. източно от Варна.
  За София , грешката е около 33 минути , а за Варна , около 10 минути .
  И двете времена са заповедни., 2 или 3 часа от Гринуич.
  Аз ще бъда доволен , ако в целият EC се възприеме един часовник – 2 часа от UTC.

 11. От стотици хиляди години хората живеят в нормалното астрономическо време. Тези на които им е горещо след обяд или искат да се приберат един час по-рано, могат да отиват на работа час по рано или два часа. Защо всички останали трялва да страдат от това неблагоразумие – „смяна на времето“? Неспазвайки природните закони, човечеството все повече се разболява и физически и духовно и нищо чудно да загине!

 12. Защо зимата ходим съсзимни дрехи ,а лятото със летни ,това е приспособяване така е и със времето , навън станало +25 градуса и ти отиваш , на работа .Аз съм ,за смяната на времето.

 13. Естественно е зимата да се започва деня 1час по-късно,а лятото,час по-рано.Така или иначе,на всички се налага и смяната на времето е логична.Лятото,работиш до по-късно,зимата в 5ч.е тъмно вече.
  Всеки сам си решава,колко ефективен да бъде и какво му помага,но смяната на времето не пречи.

 14. Може да се въведе Лятно работно време и Зимно работно време. Защо да се сменя астрономическото време. Таз и смяна е неудобна за много хора, а учени казват, че е и вредна за здравето. А колкото до това да остане лятното часово време, аз лично съм много против . Не знам от тук коментиращите дали има работещи родители и какво те биха казали в колко часа през зимата, при лятно часово време, трябва да се будят децата, за да отидат на ясла, на градина или малките на училище и добре ли ще е за здравето им.

 15. аз също съм за оставане на астрономическото време! който иска да сменя работното време лятото. А ставай сутрин зимата за работа по тъмно и студено. Аман от умници 🙁

 16. Манол Михов

  Един стар и мъдър индианец е казал-„Чудя се на акъла ви, на вас белите. Как си мислите, че като срежете един метър от одеялото и го пришиете в другия край, одеялото ви ще стане с един метър по дълго, не знам?“ Точно това става и с промяната от лятно към зимно часово време и обратно! Само се нанасят вреди на живите организми, разбирай хората! Защото на животинките хич и не им дреме лятно ли е или е зимно времето! При тях нито снасянето, нито млеконадоя или месодобива и т.н. ще се увеличат! При растенияте е същата работа! 🙂

 17. Много ме шокира фактът колко разделен народ сме българите. За едни часовници и измислено време ще се избием помежду си, всеки със своите аргументи и истини, докато гледа само от своята камбанария.

  Кога ще бъдем заедно, един обединен народ с ясно виждане и цели?

  Искаме промяна, искаме по-добро, обаче докато конете в един впряг не тръгнат в една посока, каруцата ще си стои в гьола.

  В някои части на света ако хотелиери, полицаи, медици и т.н. започнат да протестират, целият народ се вдига и ги подкрепя, а не си стои удобно, чакайки да се промени нещо и ръсейки безумното си „знание“, докато бездейства.

  Направете нещо добро днес, погледнете от друг ъгъл и разберете защо съседа смята така, истината в такива ситуации е винаги някъде по средата.

 18. Тия дето искат да се сменя часът са все мамини дечица или некои си ги издържа и не ходят на работа гаранция ! Или некви си там дето въртят бизнес и им е изгодно да се става по рано по точно работника да става по рано обаче нормалните хора искат астрономическото на нормалните хора им влиае зле тази смяна има хора карат превозни средства и стават в 5:00 значи лятото да стават в 4:00 помислете малко ве боклуци смяната на времето е направена в полза на ДЕБЕЛАЦИТЕ ,шефове и ти трябва да си много спрел ако не си го разбрал това нещо.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top