Страстна седмица 2023

Страстна седмица

Страстна седмица през 2023 година се пада от 10 април, понеделник до Великден – 16 април 2023 година.

„Страстна” или „Велика” седмица – така е наречена последната седмица от земния Исусов живот. Това е Седмицата на страданията, защото старобългарската дума  „страст” носи значението „страдание”. Страданията на Христос през тази седмица го приближават към вечния живот.

Всички дни от Страстната седмица са велики и свети. Богослуженията в църквата възпоменават пътя на Спасителя към хълма Голгота, страданията и изкуплението му на кръста.

Страстната седмица е очаквана със смирение от християните по цял свят. Това е времето за защита на единството, за укрепване на мира и за захранване на вярата. Спасителят изкупва нашите грехове, принасяйки себе си в жертва – в болка, страдание и любов, които показва чрез възкресението си.

Велики понеделник – 10 април 2023 година

Евангелистите разказват, че на Велики понеделник Исус влязъл в Йерусалимския храм, но видял не молещи се, а търгуващи хора. Разгневен, той съборил масите и изгонил търговците от мястото, което било отредено за молитви.

Църквата слави на Велики понеделник и Св. патриарх Йосиф – предобраз на Исус. Продаден от своите братя на пътуващи търговци в Египет, той прекарал множество страдания в чуждата страна. Фараонът го направил обаче втори по положение и власт в царството си.

Като него Христос бил предаден на езичниците от евреите, жестоко бил измъчван и страдал заради човешките грехове.

Велики вторник – 11 април 2023 година

Ден за последни поучения и нравствени наставления  и ден за смирение – така е определен вторият ден от Страстната седмица. Исус дава пример как да вършим добри дела, подобно на бедната вдовица, която дарила и последните си пари.

Говорейки за приближаващите дни на изпитания, Христос дава поучения чрез разказа си за мъдрите девици, които били готови за посрещането на Спасителя по всяко едно време.

Църквата припомня на своите миряни на Велики вторник притчата за талантите и ги приканва да усъвършенстват способностите си, с които ги е дарил Бог.

Велика сряда – 12 април 2023 година

Когато настъпва Великата сряда, си припомняме как Синедрионът решава да осъди Исус Христос. В този ден Юда Искариот отива при първенците на юдеите и уговаря с тях да предаде Исус срещу 30 сребърника.

На Велика сряда става припомняне и на друго събитие от последните земни дни на Исус.

Грешница, пожелала да се разкае пред Исус, толкова искала да влезе при него, че в бързината счупила алабастърния съд с безценното миро.

Когато някои възнегодували срещу това прахосничество, Христос им казал, че тя е извършила добро дело, защото е пожелала предварително да помаже тялото му за погребение. Подобно на грешницата, потърсила опрощение за греховете си, всички християни трябва да сторят това.

Велики четвъртък – 13 април 2023 година

Денят Велики четвъртък е свързан с т.нар. Тайна вечеря, когато се установява тайнственото причастие.

Преди вечерята Исус измил краката на своите апостоли, а после ги причестил. След като се навечеряли, той благословил един хляб, разчупил го и го раздал на всички ученици. Казал им, че това е неговото тяло. Вдигнал чашата с вино и отново казал, че трябва да пият от нея, защото това е неговата кръв, пролята за тях и за всички за опрощение на греховете.

След като им дал причастие, Исус Христос признал пред учениците, че ще бъде предаден от един сред тях. Всички в недоумение се питали кой ще го направи. Юда също запитал дали ще е той, а Исус кротко му отговорил: „Ти рече”. Другите нищо не разбрали. После Юда излязъл и понеже бил ковчежник, останалите не заподозрели нищо, защото сметнали, че отива за покупки.

След вечерята всички отишли в Гетсиманската градина и там  Исус прекарал в молитви времето, докато дойде предателят.

Църквата отслужва 12-те евангелия вечерта на Велики четвъртък. От тези 12 откъса от Евангелието разбираме за Христовите страдания.

Разпети петък – 14 април 2023 година

Това е денят на великите страдания на Исус. Той приел да бъде съден по волята на Господ, своя Отец. Бил бичуван, бит и оплют, облечен в багреница за подигравка. Тълпата му сложила трънен венец на главата и кръст в ръката.

Към Голгота Христос тръгнал с тежък кръст, на който бил разпънат за поругание между двама разбойника. Вместо вода, изцедили в устата му напоена с оцет гъба. Чувал подигравки отвсякъде, а той само мълвял:”Боже, прости им, не знаят какво вършат”. Имал сили да опрости греховете на разбойниците до себе си и след знаци свише – силен земетръс и слънчево затъмнение, издъхнал, за да спаси цялото човечество.

Велика събота – 15 април 2023 година

Великата събота е денят, в който Света Богородица – майката на Исус, и жените, които носели миро, го оплакали и погребали. Тялото на Исус Христос било положено в гроб, изсечен в скала в Гетсиманската градина. Гробът бил запечатан от юдеите с огромен камък, а после пред него била поставена стража.

На Велика събота Христовият дух слиза в Ада, освобождава праведниците и библейските пророци и ги отвежда със себе си в небесата. Новата ера в историята на човечеството започва. Всеки има право на свободен избор как да живее и в зависимост от това къде да отиде – в Рая или в Ада.

Великден, Възкресение Господне

Това е третият ден от кръстната смърт на Исус, в който приключват неговите страдания. Според Новия завет Христовата майка, Мария Магдалена и други жени отишли на гроба. Камъкът, с който гробницата била запечатана, бил отместен, а тялото на Исус го нямало. Тогава пред жените се явил ангел и им известил, че няма да го открият, защото е възкръснал.

Неделният ден за вярващите „започва” от залез слънце в събота. След полунощ свещеникът носи Плащаницата и Евангелието и обикаля храма заедно с всички присъстващи, които носят запалени свещи.

Свещите се палят от огън, донесен от Йерусалим. Според поверието едно от кандилата на Божи гроб се запалва от само себе си, а оттам благодатният огън тръгва по целия свят. Идва и в България, съхраняван във фенери, които са пазени на специално място в самолета. Духовниците запалват своите фенери от него при тържественото му посрещане и го занасят в епархиите си.

Когато настъпи полунощ, свещеникът известява възкресението, като повтаря три пъти: „Христос Воскресе” и всички богомолци отговарят трикратно: „Воистина Воскресе”.

1 коментар за “Страстна седмица 2023”

  1. Как точно Исус със смърта си изкупува греховете на човечеството? Нещо не ми е ясно. И чии грехове точно – на всички или само на вярващите? И как е грехът изкупен/опростен – не може да бъде извършен или веднаж извършен някакси повече го няма? Защо тогава затворите са пълни? И какво е грях? Грях ли е Путин да нападне Украйна в името на сигурността на Русия и също такъв грях ли е САЩ да нападнат Ирак или всички там дето са нападали? Кое е по-грях, да убиеш по своя воля или да убиеш по нечия заповед?

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top