Кога са Трифоновден и Трифон Зарезан през 2023 година

Трифоновден

Трифоновден през 2023 година, както и всяка друга година се празнува на 1-ви февруари. Трифон Зарезан се празнува на 14 февруари.

Празникът е част от тъй наречените Трифунци или Трифонци – три празника от 1 до 3 февруари – Трифоновден на 1-ви, Сретение Господне на 2-ри и Симеоновден на 3-ти февруари.

Каква е разликата между Трифоновден и Трифон Зарезан и защо някои празнуват на 1-ви, а други на 14-ти февруари?

Трифоновден е религиозен празник, който се отбелязва от Българската православна църква. Трифон Зарезан е народен празник, който се отбелязва на 14 февруари по стар стил и на който празнуват лозари, винари, кръчмари и т.н. И двата празника водят името си от Свети Трифон. Той е бил лечител, живял през 3 век след Христа на територията на днешна Турция, тогавашната Римска империя. Римският император по това време въвел отдаването на задължителна почит към бог Юпитер на определени дати, защото императията била позападнала и той се опитвал да стегне нещата. Повечето друговерци били съгласни отдаването на почит, защото не отнемало много време и средства, но не и християните. Императорът започнал гонения срещу тях и ги карал да се отказват от вярата си – много от тях се отказвали, ама после пак приели християнството. Свети Трифон, който тогава бил на 18 години, не се отказал и затова го посекли с меч и така станал мъченик и светец.

Трифоновден и Трифон Зарезан се празнували една дата до момента, когато българската църква приела новия Григориански календар, а пък хората вече били свикнали да празнуват на 14 февруари или не разбрали много, че трябва да се сменя датата. Подобно разминаване има и при празника на Кирил и Методий – 11 май – църковния празник и 24 май – гражданския празник.

Каква е връзката с лозята? Свети Трифон се родил и живял в днешната Централна Турция, която според някои е прародината на лозата и на виното. Тоест няма много връзка.

Защо се казва Трифон Зарезан? Защото на 14 февруари е първото зарязване на лозите. По-актуален термин е резитба. Означава да се отрежат някои от клоните на лозата, а други да се запазят, така че да се оптимизира растежа й и да се увеличи добива.

Именниците, които празнуват имен ден на Трифоновден или Трифон Зарезан са:

Лозан, Траян, Трифон, Радка, Рачо, Секул и производните им.

Публикацията е отбелязана с етикети: , , , ,

1 коментар за “Кога са Трифоновден и Трифон Зарезан през 2023 година”

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top