Турция винетка – пътуване до Истанбул с лек автомобил 2022

Турция винетка

За пътуване по магистралите в Турция трябва да си купите и да залепите стикер на предното стъкло, който се отчита автоматично от камери на определени места и бивате таксувани от предварително заредената сума по вашия стикер. Когато се наложи да минете пунктовете, минавате през лентите, означени с HGS. Лентите, означени с OGS, са за превозни средства, снабдени не със стикер, а с устройство за таксуване.

Актуална ли е информацията тук за винетка в Турция?

Пътувах до от Велико Търново до Истанбул в началото на май 2022 година и информацията, която споделям тук е актуална към тогава. Моля, споделяйте вашия опит с пътуването до Турция в коментарите!

Къде се купува стикера, който трябва да залепя на колата си?

Ето тук:

Това място се пада на около 44,8 километра от граничен пункт Елхово, като преди него съм почти сигурен, че няма друго място, откъдето да се купи въпросния стикер, но той преди това не е и нужен. Мястото се намира ето тук: 41.660407, 26.628704 и в общи линии трудно можете да го объркате или да го изпуснете. Аз влизах от Елхово през май.

При влизане от Капитан Андреево на път за Истанбул съм 99% сигурен, че отново стикер е нужен едва тук и може да се купи от тук. Същевременно при този маршрут, гледайки в google maps, виждам поне две места, където може да се купи HGS стикер. Самите места са означени на картата с HGS и/или PPT (PPT са турските пощи). Ето едно такова: Място след Капитан Андреево, където вероятно може да се купи HGS стикер.

Как се купува стикера?

Адски е безумно! 🙂

Значи – виждате на картинката едни камиони. Спирате зад тях и после пеш пресичате магистралата. Звучи страшно, ама реално има нещо като пешеходна пътека и скоростта на автомобилите е ограничена на около 30 километра/час. Като цяло се пресича лесно.

По розовия маршрут минавате пеш. Не с колата.

Гоните ето тази бялата къщичка:

Тя се намира след пунктовете за отчитане. В дъното виждате двама чичковци, които в момента на снимането си купуват стикер. Попълва се една бланка с имената на собственика, телефонен номер, номер на паспорта, регистрационен номер на колата и май това беше. Аз бях оставил паспорта в колата и момчето ми продаде винетката и без да съм попълнил номер на паспорт. Цената на винетката е 100 турски лири, които стигат до Истанбул и обратно. Горе-долу 12 лева. Мисля, че това е минималната й стойност, а пък можете да я заредите и с повече.

При преминаване на пункта с колата и залепен стикер, светва зелен сфетофар, докато минаваш, а на връщане изписва на едно табло колко пари са ти останали. За пътуването ми до Истанбул и обратно бях заредил 100 лири и таблото изписа остатък от около 24 лири.

До Истанбул впрочем не видях други такива пунктове и нямам идея как отчитат.

Може ли да се плаща с карта?

Ето това ме е яд, че не проверих, защото платих с лири. Ако знаете дали може да се плати с карта, пишете в коментарите.

Какво става, ако не си купя винетка?

Пак ще минете през пункта без проблем, защото то там бариери няма, обаче ако сте с чуждестранен номер (а вие сте, нали..) веднага се начислява глоба, която е 5 пъти цената на пътуването (разбирай около 50 лева е глобата) и вероятно ще трябва да я платите на излизане от Турция, но не съм сигурен къде и кога и дали ще ви ги поискат.

Какво друго ме таксуват?

На границата ни взеха 60 лири за дезинфекция.

4 коментара за “Турция винетка – пътуване до Истанбул с лек автомобил 2022”

 1. Информацията е актуална и точна към края на юли. Благодаря за всичко описано, за нас беше особено полезно като при първо посещение.

 2. Иван Иванов

  Давам актуална информация към началото на октомври 2022
  HGS стикер може да си купи и от малка будка на PTT на втората бензиностанция при влизане от гкпп Лесово. Бензиностанцията е Türkiye Petrolleri и е на 31 км от пункта.
  Будката работи всеки ден от 07:00-14:00/14:00-23:00.
  Момчето, което продава знае какво да прави. Само му давате пари в брой заедно с талона и задграничния паспорт и казвате HGS етикет. Той попълва сам заявлението.
  Самия стикер струва 20 лири. Останалото е разполагаемия баланс
  Така си спястявате пресичането на пътя преди входа на магистралата.
  За пътуването до Анталия и обратно заредихме 600 лири и навсякъде бариерите се вдигаха. Само моста над Мраморно море Osmangazi е 209 лири.

  https://www.google.bg/maps/place/PTT+Post+Office/@41.7482936,26.6608148,219m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14b3334e038ae507:0xa8fdeac6f31792f5!8m2!3d41.7487797!4d26.6609262

  1. Здравейте, ще пътувам в края на месеца и искам да знам дали този стикер HGS може да бъде закупен с лична карта, а не с паспорт?
   Благодаря предварително!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top