Фестивал на драконовите лодки през 2023

Драконови лодки

Фестивал на драконовите лодки през 2023 година се отбелязва на 22 юни 2023 година.

Празникът Дуанву, известен още и като Фестивал на драконовите лодки, е ежегоден празник в Китай, който се пада на петия ден от петия лунен месец по Китайския календар. Празнува се в чест на живота и смъртта на известния поет и политик Ку Юан, живял по време на периода на Воюващите царства (475-221 година преди новата ера).

Фестивалът се празнува в цял Китай и други части на Азия и е признат за официален празник в някои страни като Тайван, Хонг Конг и Макао. Той е белязан от няколко традиционни дейности, които включват състезания с драконови лодки, ядене на zongzi и окачване на листа от пелин и аир.

Най-емблематичната дейност на Фестивала на драконовите лодки е състезанието с драконови лодки. Драконовите лодки са дълги, тесни лодки, които обикновено са украсени с драконови глави и опашки. Лодките се задвижват от екип гребци, които работят заедно, за да придвижват лодката възможно най-бързо. Състезанията обикновено се провеждат на езера, реки и други водни обекти и са придружени от звук на барабани, за да помогнат за синхронизирането на гребците.

Друг важен аспект от Фестивала на драконовите лодки е консумацията на zongzi, традиционна храна, приготвена от лепкав ориз, пълнен с различни пълнежи като месо, боб и ядки. Оризът се увива в бамбукови листа и след това се вари или задушава, докато стане мек и ароматен. Zongzi е основна храна по време на фестивала и често се дава като подарък на приятели и семейство.

В допълнение към състезанията с драконови лодки и яденето на zongzi, фестивалът на драконовите лодки е свързан и с няколко други обичая. Една от тях е практиката на окачване на листа от пелин и аир около домове и други сгради. Смята се, че листата прогонват злите духове и подпомагат доброто здраве.

Друг обичай е използването на традиционно билково лекарство, известно като xiong huang, което се прави от реалгар, вид минерал. Смята се, че Xiong huang има антисептични и инсектицидни свойства и се използва за защита срещу ухапвания от насекоми и други заболявания.

Фестивалът на драконовите лодки има богата история и културно значение в Китай и се празнува с голям ентусиазъм и вълнение всяка година. Време е хората да се съберат, да почетат своите традиции и да отдадат почит на паметта на Ку Юан.

В заключение, Фестивалът на драконовите лодки е жизнен и вълнуващ празник, който празнува живота и наследството на Ку Юан. Фестивалът е белязан от набор от традиционни дейности и обичаи, включително състезания с драконови лодки, ядене на zongzi и окачване на листа от пелин и аир. Това е време хората да се съберат, да се насладят на компанията на приятели и семейство и да празнуват богатото културно наследство на Китай.

Кога се пада Празник на драконовите лодки през следващите години?

Празник на драконовите лодки през 2024 година се пада на 10 юни 2024 година.

Празник на драконовите лодки през 2025 година се пада на 31 май 2025 година.

Празник на драконовите лодки през 2026 година се пада на 19 юни 2026 година.

Публикацията е отбелязана с етикети:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top