Цена на природния газ 2023

Газ цена

Към, февруари 2023 година природния газ се продава на битови клиенти на Орвъргаз на цена от 185,96 за един мегаватчас с ДДС, тоест има намаляване на цената с около 3 % спрямо цената за февруари 2022 година.

Цената включва газа, доставката му, но не включва 3,76 лева допълнителни такси, които се добавят независимо от размера на потреблението ви.

Към февруари 2022 година цената на природния газ

към крайни клиенти на Овъргаз беше 191,10 лева за един мегаватчас с ДДС, тоест има поскъпване от 300% спрямо същия период през 2021 година.

Цената включва газа, доставката му, но не е включвала 4,52 лева допълнителни такси, които се се добавяли независимо от размера на потреблението ви.

Към февруари 2021 година цената на газа

към крайни клиенти на Овъргаз е била 63,32 лева за един мегававатчас с ДДС.

Природният газ е често срещан източник на енергия, използван за отопление на къщи, особено в райони, където е лесно достъпен. Природният газ е изкопаемо гориво, което се състои предимно от метан, въпреки че може да съдържа и други въглеводороди.

Едно от основните предимства на използването на природен газ като източник на отопление е, че той е относително евтин в сравнение с други енергийни източници като петрол или електричество. Освен това се счита за по-чисто изгарящо изкопаемо гориво от петрола или въглищата, което може да намали въздействието върху околната среда, като например замърсяване на въздуха и емисии на парникови газове.

Има няколко начина за използване на природен газ за отопление на къща. Един често срещан метод е чрез газова пещ, която изгаря природен газ, за да загрее въздух, който след това циркулира през къщата чрез система от канали. Газовите котли се използват и за загряване на вода, която след това циркулира през радиатори или системи за подово отопление, за да осигури топлина в къщата. Освен това природният газ може да се използва в камини или като резервен генератор при прекъсване на електрозахранването.

Едно важно съображение при използването на природен газ като източник на отопление е безопасността. Природният газ е запалим и може да бъде опасен, ако не се борави правилно. Важно е газовите уреди да бъдат инсталирани и обслужвани от лицензирани професионалисти и да имате инсталирани детектори за въглероден окис в дома, за да предупреждават жителите в случай на изтичане на газ или друг проблем.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top