Ябълки

Ябълки

Ползи от ябълките

 • Ябълките са богати на фибри, които могат да помогнат за храносмилането и да намалят нивата на холестерола.
 • Ябълките също са добър източник на антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на клетките и да намалят риска от хронични заболявания като рак и сърдечни заболявания.
 • Ябълките могат да помогнат при загуба на тегло поради високото си съдържание на фибри и ниското съдържание на калории.
 • Ябълките са добър източник на витамин С, който е важен за имунната функция и здравето на кожата.
 • Яденето на ябълки може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и да намали риска от диабет тип 2.
 • Начини за ядене на ябълки:
 • Яденето на ябълка като лека закуска е чудесен начин да се насладите на нейния вкус и ползи за здравето.
 • Нарязаните ябълки могат да се добавят към салати, овесени ядки или кисело мляко за сладко и питателно допълнение.
 • Ябълките могат да се пекат или готвят в различни ястия, като ябълков чипс, ябълков сос или ябълков пай.
 • Ябълките също могат да се комбинират със сирене или ядково масло за задоволителна и питателна закуска.

Когато ядете ябълки, най-добре е да изберете органични ябълки и да ги измиете старателно преди консумация. Кората на ябълката съдържа по-голямата част от фибрите и хранителните вещества, така че опитайте се да изядете цялата ябълка, вместо да я белите.

Една средно голяма ябълка (около 182 грама) съдържа следните хранителни вещества:

Калории: 95
Въглехидрати: 25 грама
Фибри: 4 грама
Захар: 19 грама
Протеин: 1 грам
Мазнини: 0,3 грама
Витамин C: 14% от дневната стойност (DV)
Калий: 6% от DV
Витамин К: 5% от DV
Витамин B6: 4% от DV
Манган: 3% от DV

Ябълките също съдържат малки количества други витамини и минерали, както и антиоксиданти и фитохимикали, които имат потенциални ползи за здравето. Както споменах по-рано, повечето от фибрите и хранителните вещества се намират в кората на ябълката, така че е най-добре да ядете цялата ябълка, вместо да я белите.

Докато ябълките обикновено се считат за здравословна храна, има няколко потенциални негатива, които трябва да знаете:

 • Остатъци от пестициди: Конвенционално отглежданите ябълки са сред най-замърсените с пестициди плодове и зеленчуци. За да избегнете излагането на тези химикали, най-добре е да изберете органични ябълки, когато е възможно.
 • Алергии: Някои хора може да са алергични към ябълки или определени протеини, съдържащи се в тях, което може да причини симптоми като сърбеж, подуване и затруднено дишане.
 • Проблеми с храносмилането: Докато фибрите в ябълките могат да помогнат с храносмилането, някои хора могат да изпитат храносмилателни проблеми като подуване на корема, газове или диария, ако ядат твърде много ябълки или имат чувствителност към определени видове фибри.
 • Здраве на зъбите: Ябълките са киселинни и могат да разрушат зъбния емайл с течение на времето, особено ако се консумират често или в големи количества. За да сведете до минимум този ефект, най-добре е да ядете ябълки като част от храна или лека закуска, а не като самостоятелна храна.
 • Високо съдържание на захар: Въпреки че естествената захар в ябълките е по-малко вредна от добавените захари в преработените храни, консумацията на твърде много ябълки или ябълкови продукти (като ябълков сок или ябълково пюре) все пак може да доведе до скокове на кръвната захар и да допринесе за увеличаване на теглото, ако се консумира в излишък.

Като цяло, тези потенциални негативи са сравнително незначителни в сравнение с многото ползи за здравето, които ябълките предлагат. Както при всяка друга храна, умереността е ключова и е важно да слушате тялото си и да консумирате ябълки по начин, който работи за вас.

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top