Разпети петък през 2023 година

Разпети петък

Разпети петък през 2023 година се пада на 14 април.

Разпети петък е денят, в който Исус е разпнат на кръста. Освен религиозен празник, Разпети петък е официален празник и почивен ден – първия от общо 4 почивни дни по повод Великден.

Разпети петък е строг пост – не се яде, не се пие и не се работи

Съгласно религиозните правила Разпети петък е най-строгия пост през годината – не се яде и не се пие нищо, включително вода.

На Разпети петък не се и работи. При все това в някои краища на България на този ден се месят козунаците.

Някои християни избягват и къпането на този ден, въпреки че няма изрична забрана.

Кога се минава под масата, кога се боядисват яйцата и други традиции

Яйцата за Великден се боядисват в четвъртък. Всъщност боядисването на яйцата в четвъртък е народна традиция, а не религиозен обряд или задължение – няма църковен канон, който да ви казва, кога да боядисвате яйца или да месите козунаци.

На Разпети петък се ходи на църква и се носят цветя. Църковният обряд изразява символичното погребение на Исус Христос – парче плат с извезан образа на Христос се поставя на маса в центъра на храма. Част от ритуала е да се мине под масата, като народното схващане е, че това се прави за здраве и за опрощаване на греховете, докато църквата твърди, че нищо такова няма и актът на минаване под масата е преклонение пред гроба на Исус Христос и благодарност за неговото дело.

В събота се ходи на църква преди полунощ – обикаля се три пъти около църквата, както и се взима благодатен или жив огън. Народното поверие е, че ако успеете да опазите запалената свещ и влезете с нея в дома си, то ще бъдете здрави и щастливи цяла година.

В неделя – Великден се чукаме с яйца и се поздравяваме с „Христос Возкресе“ – „Воистина Возкресе“.

Разпети петък при западнохристиянските църкви

Католиците, протестантите и англиканците празнуват Великден на различна дата от Православната църква. През 2023 година Разпети петък в западнохристиянския църковен календар се пада на 7 април 2023 година, два дни преди Католически Великден 2023.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top