1 май – Ден на труда

Ден на труда

Денят на труда се отбелязва ежегодно на 1 първи май, един от българските официални празници е и следователно почивен ден. През 2022 година се пада в неделя, така че почивен ден става 2 май – понеделник.

Международният ден на труда, известен още като Първи май, е официален празник, отбелязван на 1 май в много страни по света. Това е ден, в който се отбелязват постиженията на работническото движение и правата на работниците.

Произходът на Международния ден на труда датира от края на 19 век, когато профсъюзите в Съединените щати започнаха да настояват за осемчасов работен ден. На 1 май 1886 г. хиляди работници в цялата страна излизат на стачка, за да поискат по-добри условия на труд и правото да работят не повече от осем часа на ден.

Движението се разпространява в други страни и през 1889 г. Международният социалистически конгрес обявява 1 май за Международен ден на работниците в чест на борбата на работниците за техните права. Оттогава денят се отбелязва от работници по целия свят с шествия, митинги и други събития, организирани от профсъюзи и други работнически организации.

Въпреки че денят е важна възможност за признаване на приноса на работниците и техните борби за по-добри условия на труд и права, това е и ден за мнозина да призовават за непрекъснат напредък в тези области. Въпроси като неравенството в доходите, дискриминацията и необходимостта от справедливо заплащане и обезщетения остават централни теми на честванията на Първи май.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top