Видове тестове за COVID-19: специфики, различия и цени

Covid 19 - видове тестове

Измина една година откакто коронавируса се настани в живота ни и вече определя доста голяма част от битието ни. Наложи ни се да се справяме с непознати досега предизвикателства, да се адаптираме към ,,новото нормално‘‘ и да се научим да се грижим за себе си и близките си. Към днешна дата със сигурност сме доста по-ориентирани и подготвени за трудностите, тъй като неизвестностите са по-малко, а информацията за вируса е доста подробна. Но темата за тестовете за проверка за наличие на коронавирус си остава доста объркваща и неясна.

Въпреки огромния избор от тестове и лаборатории, които ги предлагат, все още ни е трудно да преценим от какъв точно тест се нуждаем, ако имаме симптоми, трябва да пътуваме или просто искаме да проверим дали сме преболедували вируса безсимтомно. Нека видим какви са видовете тестове и кой от тях би могъл да ни бъде най-полезен в определена ситуация:

PCR тест

Смята се, че това е ,,златният стандарт‘‘ в диагностиката на коронавирусната инфекция. Неслучайно той беше и първият вид тест, който предлагаше анализ на заболеваемостта. Към днешна дата продължава да се извършва в специализираните медицински лаборатории, а резултатът от него излиза в рамките на 24 до 48 часа. Вземането на носен и гърлен секрет става посредством специален стерилен тампон. Добре е PCR теста да се направи в първите дни от появата на симптомите на вируса, тъй като вирусните частици попадат най-напред в носоглътката и фаринкса. Цената му е от порядъка на 100 лв. – сравнително висока на фона на другите видове тестове. Ако планирате пътуване в чужбина, ще се наложи да си направите този вид тест, защото здравните власти го изискват като условие за пътуване и доказателство, че не сте болни.

Бърз антигенен тест

Той е алтернативата на PCR теста. Основното му предимство е, че цената му е значително по-ниска и резултатът става доста по-бързо – в рамките на 30 минути от вземането на пробата. Подходящ е за бърз скрининг на големи групи хора, както и на тези, които се съмняват, че са болни. Добре е пробата да се вземе в първите дни при проявата на симптоми. Както и при PCR, пробата се взема от носоглътката с помощта на стерилен тампон, който се поставя в среда, а след това се нанася върху тестова касета, която отчита положителен или отрицателен резултат. Бърз тест може да се закупи от аптеката или пък да се направи в специализирана лаборатория. Цената му е между 20 и 40 лв.

Бърз тест за наличие на антитела

Много хора смятат, че са прекарали вируса без дори да разберат. Ако имате съмнение, че и вие сте от тях, можете да си направите бърз кръвен тест, който да покаже дали имате наличие на антитела. Обикновено кръвните тестове за антитела – IgM/ IgG се правят в медицински лаборатории, но вече има и налични тестове за вземане на проба в домашни условия. Тестът е подобен на тестовете за бременност и може да се закупи от аптека. Добрата новина е, че резултатът е готов в рамките на 15 минути, което е много удобно, спестява време и притеснения. Цената му може да варира: в аптеките е около 20 лв., а в лабораториите – не повече от 40 лв. Някои лаборатории предлагат и комбинирани тестове за COVID и грип тип А и В, което е чудесен вариант за ориентиране.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top