Ивановден 2023

Ивановден

Кога е Ивановден през 2023 година?

Всяка година Ивановден е на 7 януари – в деня след Богоявление или Йордановден. Има и летен Ивановден – това е празникът Еньовден на 24 юни.

На Ивановден почита паметта на Свети Йоан Кръстител, последният старозаветен пророк. Той кръщава Исус Христос в река Йордан и подготвя хората за раждането на Спасителя, затова е наречен Предтеча.

Йоан Предтеча е един от най-почитаните светци. В народните представи той е покровител на кумството, ето защо много обредни действия на този ден са посветени и на връзката между младоженците и кумовете.

Кога е Ивановден по стар стил?

Ивановден по стар стил се пада на 20 януари. В някои селища на България на тази дата се изпълняват обичаи, например в Перущица влизат в Чолаковия вир за здраве.

Какво се прави на Ивановден: легенда, традиции и обичаи

На деня преди Ивановден – Йордановден, свършват Мръсните дни и обичаите на Ивановден и след това на Бабинден са свързани с надеждите за ново начало.

Гонене на злите духове

Според народните традиции Ивановден слага край на коледното празнуване, започнало още около Игнажден. На много места обаче коледните дружини може да обикалят домовете и на 7 януари. В някои краища на България това става и на старата дата 20 януари, като опит да се съхранят старите традиции. Коледарите трябва да прогонят злите сили и на Ивановден, за да има здраве и берекет в новата земеделска година. Някъде обичаят свършва с къпане на „царя” на чешмата. После той устройва угощение за всички и денят завършва с хоро.

Ритуално къпане и Женски водици

Тъй като Свети Йоан кръщава с вода хората, за да се пречистят от греховете си, на Ивановден също се вярва, че водата има чудодейна сила.

Рано сутринта жените донасят прясна вода и измиват децата. Къпят се именниците, сключилите брак през зимата до Ивановден, сгодените ергени и моми.

Докато Йордановден се нарича Мъжки водици, денят след него е Женски водици. На 7 януари обичаят е ергените да къпят в течаща вода момите. Точно на Ивановден водата от такава „къпана” река е жива и с нея се ръси за здраве. Смята се, че тази жена, която не изпитва страх да влезе в ледените води на този ден, ще роди здрави деца.

В някои райони на страната в студените речни води се играе мокро женско хоро, подобно на мъжкото хора на Йордановден.

Кумство и побратимяване

Традицията на младоженците да гостуват на кумовете си на Ивановден се е запазила на много места и до днес. Макар че се прави и на Сирни и Месни заговезни, денят на Св.Йоан е по-специален, тъй като светецът е считан за покровител на кумството.

И тук е отредена основна роля на водата. Кумовете трябва да извършат ритуала „къпанки”, когато посрещнат младото семейство.

На трапезата се слага свинско месо, сготвено със зеле, кървавица, баница, зърнени храни, вино. Кумът посреща младите с питка, украсена със захаросани ябълки, сушени плодове, здравец и босилек. Младите носят млин, кравай, ракия и вино.

От стари времена по тракийските земи е запазено вярването, че точно на Ивановден желаещите да станат побратими могат да го направят. Нарича се „хващане на аратлъци”. Това става, като на празника си ходят на гости. Започва се от най-възрастния и във всяка къща се иска от майката на момчето благословия. Тя ги дарява с паричка и китка от бръшлян и чимшир, вързана с червен конец, за да бъде дълго и здраво приятелството на побратимите. Майката им слага китката и изрича благословията си: „ Оттук нататък чимшир побратим да станете! Да не се карате и лоши думи да не си изричате, да се обичате и уважавате като братя!”

В района на Ямбол ритуалът е малко по-различен. Там тези, които искат да се побратимят, трябва да стъпят символично едновременно върху живи въглени с десния си крак. След това си раздават обреден хляб и един след друг отпиват от паница с червено вино.

Празничната трапеза на Ивановден

На Ивановден се приготвят едни от най-вкусните зимни ястия. За семейството и за гостите, ако има именик, се приготвят свински ребра с кисело зеле, баница със сирене и варен фасул. Слага се и кървавица, луканка, ошав от сушени плодове и задължително варено жито, прясна пита, вино и ракия.

Почти във всяка къща в миналото е имало именик и било лоша поличба, ако никой не го почете на неговия празник. Освен това на имен ден не се кани, както е и днес, така че всеки е добре дошъл.

Именници на Ивановден. Кой има имен ден?

Днес също има много хора, които имат имен ден на 7 януари. Според статистиката през 2021г. над 370 хил. българи носят името Иван и още близо 60 сродни имена. Честит имен ден пожелаваме на мъже с имена: Иван, Ивайло, Калоян, Ивелин, Иво, Йоан, Йовко, Йонко, Йончо, Яни
и жени с имена: Ивана, Иванка, Ивелина, Иванина, Ваня, Жана,  Ивайла, Ивета, Йовка, Йонка

Публикацията е отбелязана с етикети: , , ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top