Свети Валентин 2014 – 6 въпроса и отговора за празника

Свети Валентин

Каква е връзката между Свети Валентин, Трифон Зарезан и Трифоновден?

Свети Валентин е светски международен спонтанно възникнал празник, известен още и като Деня на любовта. Трифон Зарезан е български светски/народен празник, известен и като ден на лозаря, който също се празнува на 14 февруари. Трифоновден е православен религиозен празник, който църквата отбелязва на 1 февруари.

Трябва ли да празнуваме Свети Валентин в България?

Основната опорна точка на противниците на Свети Валентин в България, е, че имаме българския празник Трифон Зарезан на същия ден и не трябва да заменяме българското за чуждото. Това са хора без половинки или пък такива, които не харесват много половинките си и затова не искат да им купуват цветя, подаръци или да ги водят на романтичен ресторант, а ако ще излизат, предпочитат механа, където да се напият с вино.

Основните привърженици на празнуването на празника на Свети Валентин в България са собствениците на магазини за цветя, както и собствениците на ресторанти, защото няма нищо по-добро за бизнеса от пълна заетост на всички маси и пържоли с гъбен сос в куверти от по 120 лева.

Най-доволни от Свети Валентин, разбира се, са влюбените, тъй като празника създава подходяща атмосфера, за да могат те по най-вълнуващ начин да изразят чувствата си без това да изглежда не на място.

Колкото повече празници, толкова по-малко делници! 🙂

Откъде произлиза празникът Свети Валентин?

В основата си празникът е много стар религиозен католически празник, като светци на име Валентин има няколко. През вековете е претърпял промяна и най-вече в последния век се е превърнал в светски международен празник – Деня на любовта. Всъщност Католическата църква към момента отбелязва официално на 14 февруари не Свети Валентин, а Светите братя Кирил и Методий. Българската Православна Църква пък отбелязва Свети Валентин на 6 юли.

Какви са традициите на Свети Валентин?

Главната традиция е поднасянето/размяната на любовни писма, наречени Валентинки. Подаряват се също бонбони и цветя.

Идеи за подаръци за Свети Валентин

  • Фотокнига или фотоалбум със снимки от вашата връзка или пък рамка с ваша снимка;
  • Спа уикенд или почивка;
  • Разходка до някоя забележителност;
  • Чаша, тениска, кърпа, преспапие, пъзел с ваша снимка или със романтичен или забавен надпис;
  • Ваша карикатура;
  • Винетка или вноска за гражданската отговорност :-);

Кога се пада Свети Валентин през 2024 година?

Свети Валентин всяка една година е на 14 февруари.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top